Ali poznaš varne načine prevoza psa? Kako pa ti prevažaš svojega kosmatinčka?

V Sloveniji je v letu 2022 bilo registriranih več kot 240 tisoč psov, in ker so mnogi med njimi tudi družinski sopotniki v osebnih avtomobilih, je pred sezono dopustniških potepov smiselno opozoriti na pasti in nevarnost neustreznega prevoza psov ter hkrati predstaviti primere pravilnega, varnega in udobnega prevažanja psov v vozilih.

Lastniki svoje ljubljenčke vedno več prevažajo v avtomobilih, čeprav pa so ob tem na varnost samega prevoza premalo pozorni. Mnogi namreč psa v vozilu smatrajo po načelu slepega potnika ali pa ga  preprosto obravnavajo kot tovor, ki ga naložimo v avto. A dobro vemo, da je pes za mnoge lastnike član družine, zato ga med prevozom točno tako obravnavamo – ne le zaradi njegove, temveč tudi lastne varnosti. Marsikateri lastnik psa ne ve na kakšen način naj poskrbi, da bo psa vozil varno, predvsem pa se ne zaveda, kakšne posledice lahko nastanejo zaradi neustreznega prevoza.

Nalet psa v zatilje potnikov je namreč lahko usoden za vse, zato pes v avtu zahteva svoj prostor in predvsem ustrezno opremo, ki v primeru zaviranja ali sunkovitejših vozniških manevrov preprečuje njihove poškodbe. Ne gre pozabiti, da četudi je pes majhen, nikakor ne spada na polico nad prtljažnikom ali na prvi sedež. Nenazadnje pa je nepravilen prevoz hišnih ljubljencev tudi prometni prekršek, ki se sankcionira z globo.

Najbolj primeren prevoz psa v vozilu je v transportni boks, ki ni zaželen zgolj zaradi varnosti, temveč tudi z vidika udobja in dobrega počutja psa. Poleg boksa je pravilen način prevoza psa tudi s pomočjo oprsnice, ki jo lahko pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu ali oprsnice z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa. Takšna dvojna oprsnica je boljša rešitev, saj oprime psa na obeh straneh in ga varno zadržuje na enem mestu.

Share this post


Ne veste kateri pripomočki in kozmetika so najbolj primerni za nego vašega kosmatinčka? Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč!

0
Vaša košarica je prazna