Ključni pripomočki za nego dolgodlakih psov in kaj ne uporabljati

Vedno znova sem presenečena nad informacijami, ki mi jih povedo stranke našega salona, obiskovalci izobraževanj ter posamezni pasjeljubci, s katerimi pogovor nanese na nego psa in uporabljene pripomočke.

Nemalokrat se zgodi, da novopečeni lastniki dolgodlakih psov ne prejmejo natančnih informacij, kako skrbeti za pravilno nego dlake oziroma so te informacije pogosto celo napačne. Za nameček so številne informacije o negi, ki največkrat niso preverjene, na voljo tudi na spletu. Najbolj razočarana pa sem, ko slišim, da napačne informacije o negi podajajo osebe, ki bi naj bile o tej tematiki ustrezno izobražene.

V upanju, da prave informacije dosežejo vedoželjne lastnike psov, sem se v tem prispevku odločila podati ključne informacije o pripomočkih, ki jih uporabljamo pri negi dolgodlakih psov (na primer tibetanski terier, shih tzu, lhasa apso, coton de tulear, havanski bišon, maltežan, itd.) ter katerih pripomočkov nikakor ne smemo uporabljati na dolgodlakih psih.

Najprej moramo vedeti, da je pri negi kakšnega koli psa ključna uporaba kvalitetne kozmetike, ki bo dlako očistila, nahranila in jo naredila prožno. Pri dolgodlakih psih priporočamo kopanje vsaj enkrat mesečno, po potrebi pa lahko brez slabe vesti (in s kvalitetno kozmetiko) psa skopate tudi večkrat.

Pri krtačenju dolgodlakih psov so ključni pripomočki pin krtača, slicker krtača ter glavnik. Pin krtačo uporabljamo za generalno prečesavanje psa, nekatere krtače (na primer Chris Christensen Ice Slip Dematting) pa so namenjene tudi za razčesavanju rahlo sprijete dlake. Slicker krtačo in glavnik boste uporabljali pri razčesavanju, prečesavanju in izčesavanju. Po nastanku vozla moramo le-tega čimprej odstraniti, drugače se bo, zaradi sprijemanja sosednje dlake, s časom večal. Slicker krtačo tako uporabljamo za razčesavanje, medtem ko z glavnikom preverimo ali smo del kožuha dovolj dobro razčesali (ali se glavnik med dlako še kje zatika).

Na voljo so tudi pripomočki, s katerimi lažje odstranjujemo starejše vozle, kjer je dlaka že tako sprijeta skupaj, da jo ne moremo več razčesati. Teh pripomočkov ne potrebujete, če psa redno češete in nikakor niso primerni za konstantno uporabo, saj lahko ob pretirani uporabi poškodujete strukturo dlake. Eden takšnih pripomočkov je razvozlator, ki na konicah vsebuje posebne nožke, s katerimi vozel odrežemo ven. Naslednji pripomoček je rezalnik vozlov, s katerim lahko vozel prerežemo na več manjših delov (to vedno delamo v smeri rasti dlake). Oba pripomočka moramo uporabljati s previdnostjo, saj rezila ob nepravilni uporabi predstavljajo tveganje za poškodbo psa.

Pripomočki, ki jih pri negi dolgodlakih psov ne uporabljamo, pa so različni »king coati«, »master coati« itd., ki se uporabljajo za izčesavanje poddlake pri srednje dolgi dlaki (na primer pri ovčarjih, zlatih prinašalcih, koker španjelih, itd.), trimerji ter krtače za izčesavanje kratkodlakih psov.

Če ne veste kakšen pripomoček kupiti za nego vašega psa, se za nasvet obrnite na vzreditelja vašega kužka ali vašega pasjega frizerja. Z veseljem pa vam pred nakupom svetujemo tudi v Bes tof All, zato nas lahko kontaktirate preko elektronske pošte, telefona ali kontaktnega obrazca.

Share this post


Ne veste kateri pripomočki in kozmetika so najbolj primerni za nego vašega kosmatinčka? Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč!

0
Vaša košarica je prazna